Hide content

Historia Restauracji Hotelu Chopin

Historia naszej kuchni ....

Hotel Chopin to nie tylko komfortowe pokoje, relaksująca strefa spa i zaplecze konferencyjne. Sercem naszego hotelu jest restauracja…

W naszym zespole są perfekcyjni kucharze i cukiernicy, którzy każdego dnia tworzą potrawy z wielkim zaangażowaniem i pasją. Kucharze od świtu przygotowują się do każdego dnia, aby dania były smaczne i wyjątkowe.

Właśnie dlatego na przestrzeni lat nie tylko staraliśmy się rozbudowowyć nasz hotel, ale także bardzo zależało nam na serwowaniu smacznych potraw w naszej hotelowej restauracji.

Już w pierwszym roku naszej działalności mieliśmy ogromny zaszczyt przygotowywać obiad dla Ojca Świętego Jana Pawła II i jego 60 osobowej świty w Rezydencji Biskupa Łowickiego, a jednocześnie w Łowickim Wyższym Seminarium serwować posiłki dla 500 gości. Było to dla nas ogromne przeżycie, ponieważ mimo krótkiego stażu w tej branży chcieliśmy ugościć Ojca Świetego najlepiej jak potrafiliśmy.

Z upływem czasu hotel i restauracja przyjmuje coraz to więcej gości. Mobilizuje nas to do ciągłego podnoszenia standardu i jakości świadczonych usług.

W 2003 roku gościliśmy Policjantów z Nowego Yorku między innymi Pana Juliana Dwornika bohatera Word Trade Center 9/11, który przybył na zaproszenia prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego, w celu wygłoszenia mowy w naszym parlamencie.

2008 rok przynosi nowy sukces na gruncie gastronomicznym. 11 kwietnia w Gdańsku w konkursie „Akademia Smaku” załoga kuchni Hotelu Chopin zdobywa I miejsce i zostaje nagrodzona Oscarem Kulinarnym za danie „Carpaccio z ananasa i szynki parmeńskiej”.

Wraz z rozwojem rynku turystycznego w Polsce, rozwija się również nasza działalność gastronomiczna. Ku naszemu zadowoleniu organizujemy coraz więcej imprez rodzinnych, firmowych, obsługujemy wszystkie ważne wydarzenia w okolicy.

W 2010 przygotowując się do obchodów Roku Chopinowskiego i chcąc poszerzyć oraz uatrakcyjnić naszą ofertę, przy współpracy muzykologa, dr Wojciecha Bońkowskiego, opracowaliśmy Menu Chopinowskie składające się z dań kuchni polskiej i francuskiej inspirowanych upodobaniami kulinarnymi kompozytora. Do opracowania graficznego projektu menu zaprosiliśmy znaną szwedzką graficzkę Panią Joannę Ocias.

Jak dowodzą źródła historyczne, ulubionym daniem Fryderyka byla tradycyjna polska zupa szczawiowa, a na deser tort bezowy z kremem Rusell. Oba te dania dostepne sa sezonowo w karcie naszej hotelowej restauracji.

Sekretem naszej kuchni są produkty najwyższej jakości, w większości pochodzące od lokalnych producentów żywności. Nasi doświadczeni kucharze potrafią wyczarować ciekawe i pyszne dania, a korzystając ze swych umiejętności wydobywają z naturalnych produktów pełnię smaku.

Dlatego nie sposób nie wspomnieć, o chwalonej przez licznych klientów, naszej kaczce pieczonej z jabłkami, podawanej z gratin i buraczkami. Jesteśmy zaszczyceni, ze amatorzy dobrego smaku przyjeżdzają z najdalszych zakątków kraju, żeby spróbowac tego wyjątkowego dania.

Niezwykły wieczór mieli okazję przeżyć goście zaproszeni na promocję wina, kuchni i kultury cypryjskiej, który odbył się w naszym hotelu 5 listopada 2015 roku. Spotkanie zostało zorganizowane przy współpracy ambasady cypryjskiej. Wieczór swoją obecnością uświetnił sam Ambasador Republiki Cypryjskiej, p. Andreas Zenonos, a wśród obecnych na prezentacji gości byli między innym redaktor naczelny miesięcznika Wino - Tomasz Prange-Barczyński, Marek Bieńczyk - znakomity pisarz, laureat nagrody Nike, ale także znawca i miłośnik wina, redaktor portalu Winicjatywa. Nie zabrakło też przedstawicieli greckiego i cypryjskiego biznesu, sommelierów i lokalnych przedsiębiorców. Prezentację poprowadził  Dariusz Jażdżyk, kilkukrotny uczestnik Mistrzostw Polski Sommelierów oraz Członek Zarządu Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Swoją karierę zawodową rozpoczynał w naszej hotelowej restauracji.

Niezwykłą atrakcją tego wieczoru była kolacja przygotowana przez szefa cypryjskiego stowarzyszenia szefów kuchni, Janakisa Agapiousa. Dzięki zaproponowanemu przez niego menu, przygotowanemu w hotelowej kuchni pod czujnym okiem mistrza, można było spróbować charakterystycznych cypryjskich potraw w nowoczesnym wydaniu.

W dniu 26 kwietnia 2017 roku rozpoczęła się trzydniowa wizyta wiceprezydenta Indii Mohammada Hamida Ansariego w Polsce. Podczas pobytu zastępcy prezydenta towarzyszyła jego żona, Salma Ansari. Para odwiedziła miejsce urodzenia Fryderyka Chopina w Żelazowej Woli, a następnie mieliśmy zaszczyt gościć indyjską delegację w restauracji Hotelu Chopin.

Na przestrzeni wieloletniej działalności hotelu i restauracji gościliśmy wiele wybitnych osobistości ze świata kultury, polityki i gospodarki. Gościł u nas Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Bronisław Komorowski oraz wielokrotnie Pan Prezydent Ryszard Kaczorowski i Jego małżonka Karolina Kaczorowska.

Zaufało nam wiele lokalnych firm: : Mars Polska, Sonoco-Alcore, Zibi, Energop, Boryszew czy Wavin. Wraz z rozwojem terenów gospodarczych w Sochaczewie i jego okolicach dochodzą kolejne firmy: Pilkington, Empik, DHL, Baxter i wiele innych.

Zapotrzebowanie na nasze usługi gastronomiczne ciągle rosło, dletego oprócz obsługi gości w restauracji, poszeżyliśmy naszą ofertę o usługi cateringu. Podczas przygotowywania dań i przekąsek opieramy się na sprawdzonych, tradycyjnych recepturach, ale także sięgamy do autorskich przepisów i odkrywamy przed Państwem nowe smaki z całego świata. Nasi mistrzowie serwują Państwu najdoskonalsze dzieła kulinarne, które zadowolą każde, nawet najbardziej wymagające podniebienia. Wieloletnie doświadczenie sprawia, że jesteśmy w stanie zaspokoić każdy gust. 

Pomimo coraz szerszego zasięgu, dbamy o najwyższą jakość przyrządzanych przez nas potraw oraz przekąsek i stale udoskonalmy sztukę kulinarną. Bo kochamy to, co robimy!

They trusted us
Hide content
This website uses COOKIES.

By browsing it you accept our cookies policy, according to your browser settings.

OK, close