Скрыть содержание

Historia Restauracji Hotelu Chopin

Historia naszej kuchni ....

Hotel Chopin to nie tylko komfortowe pokoje, relaksująca strefa spa i zaplecze konferencyjne. Sercem naszego hotelu jest restauracja…

W naszym zespole są perfekcyjni kucharze i cukiernicy, którzy każdego dnia tworzą potrawy z wielkim zaangażowaniem i pasją. Kucharze od świtu przygotowują się do każdego dnia, aby dania były smaczne i wyjątkowe.

Właśnie dlatego na przestrzeni lat nie tylko staraliśmy się rozbudowowyć nasz hotel, ale także bardzo zależało nam na serwowaniu smacznych potraw w naszej hotelowej restauracji.

Już w pierwszym roku naszej działalności mieliśmy ogromny zaszczyt przygotowywać obiad dla Ojca Świętego Jana Pawła II i jego 60 osobowej świty w Rezydencji Biskupa Łowickiego, a jednocześnie w Łowickim Wyższym Seminarium serwować posiłki dla 500 gości. Było to dla nas ogromne przeżycie, ponieważ mimo krótkiego stażu w tej branży chcieliśmy ugościć Ojca Świetego najlepiej jak potrafiliśmy.

Z upływem czasu hotel i restauracja przyjmuje coraz to więcej gości. Mobilizuje nas to do ciągłego podnoszenia standardu i jakości świadczonych usług.

W 2003 roku gościliśmy Policjantów z Nowego Yorku między innymi Pana Juliana Dwornika bohatera Word Trade Center 9/11, który przybył na zaproszenia prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego, w celu wygłoszenia mowy w naszym parlamencie.

2008 rok przynosi nowy sukces na gruncie gastronomicznym. 11 kwietnia w Gdańsku w konkursie „Akademia Smaku” załoga kuchni Hotelu Chopin zdobywa I miejsce i zostaje nagrodzona Oscarem Kulinarnym za danie „Carpaccio z ananasa i szynki parmeńskiej”.

Wraz z rozwojem rynku turystycznego w Polsce, rozwija się również nasza działalność gastronomiczna. Ku naszemu zadowoleniu organizujemy coraz więcej imprez rodzinnych, firmowych, obsługujemy wszystkie ważne wydarzenia w okolicy.

W 2010 przygotowując się do obchodów Roku Chopinowskiego i chcąc poszerzyć oraz uatrakcyjnić naszą ofertę, przy współpracy muzykologa, dr Wojciecha Bońkowskiego, opracowaliśmy Menu Chopinowskie składające się z dań kuchni polskiej i francuskiej inspirowanych upodobaniami kulinarnymi kompozytora. Do opracowania graficznego projektu menu zaprosiliśmy znaną szwedzką graficzkę Panią Joannę Ocias.

Jak dowodzą źródła historyczne, ulubionym daniem Fryderyka byla tradycyjna polska zupa szczawiowa, a na deser tort bezowy z kremem Rusell. Oba te dania dostepne sa sezonowo w karcie naszej hotelowej restauracji.

Sekretem naszej kuchni są produkty najwyższej jakości, w większości pochodzące od lokalnych producentów żywności. Nasi doświadczeni kucharze potrafią wyczarować ciekawe i pyszne dania, a korzystając ze swych umiejętności wydobywają z naturalnych produktów pełnię smaku.

Dlatego nie sposób nie wspomnieć, o chwalonej przez licznych klientów, naszej kaczce pieczonej z jabłkami, podawanej z gratin i buraczkami. Jesteśmy zaszczyceni, ze amatorzy dobrego smaku przyjeżdzają z najdalszych zakątków kraju, żeby spróbowac tego wyjątkowego dania.

Niezwykły wieczór mieli okazję przeżyć goście zaproszeni na promocję wina, kuchni i kultury cypryjskiej, który odbył się w naszym hotelu 5 listopada 2015 roku. Spotkanie zostało zorganizowane przy współpracy ambasady cypryjskiej. Wieczór swoją obecnością uświetnił sam Ambasador Republiki Cypryjskiej, p. Andreas Zenonos, a wśród obecnych na prezentacji gości byli między innym redaktor naczelny miesięcznika Wino - Tomasz Prange-Barczyński, Marek Bieńczyk - znakomity pisarz, laureat nagrody Nike, ale także znawca i miłośnik wina, redaktor portalu Winicjatywa. Nie zabrakło też przedstawicieli greckiego i cypryjskiego biznesu, sommelierów i lokalnych przedsiębiorców. Prezentację poprowadził  Dariusz Jażdżyk, kilkukrotny uczestnik Mistrzostw Polski Sommelierów oraz Członek Zarządu Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Swoją karierę zawodową rozpoczynał w naszej hotelowej restauracji.

Niezwykłą atrakcją tego wieczoru była kolacja przygotowana przez szefa cypryjskiego stowarzyszenia szefów kuchni, Janakisa Agapiousa. Dzięki zaproponowanemu przez niego menu, przygotowanemu w hotelowej kuchni pod czujnym okiem mistrza, można było spróbować charakterystycznych cypryjskich potraw w nowoczesnym wydaniu.

W dniu 26 kwietnia 2017 roku rozpoczęła się trzydniowa wizyta wiceprezydenta Indii Mohammada Hamida Ansariego w Polsce. Podczas pobytu zastępcy prezydenta towarzyszyła jego żona, Salma Ansari. Para odwiedziła miejsce urodzenia Fryderyka Chopina w Żelazowej Woli, a następnie mieliśmy zaszczyt gościć indyjską delegację w restauracji Hotelu Chopin.

Na przestrzeni wieloletniej działalności hotelu i restauracji gościliśmy wiele wybitnych osobistości ze świata kultury, polityki i gospodarki. Gościł u nas Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Bronisław Komorowski oraz wielokrotnie Pan Prezydent Ryszard Kaczorowski i Jego małżonka Karolina Kaczorowska.

Zaufało nam wiele lokalnych firm: : Mars Polska, Sonoco-Alcore, Zibi, Energop, Boryszew czy Wavin. Wraz z rozwojem terenów gospodarczych w Sochaczewie i jego okolicach dochodzą kolejne firmy: Pilkington, Empik, DHL, Baxter i wiele innych.

Zapotrzebowanie na nasze usługi gastronomiczne ciągle rosło, dletego oprócz obsługi gości w restauracji, poszeżyliśmy naszą ofertę o usługi cateringu. Podczas przygotowywania dań i przekąsek opieramy się na sprawdzonych, tradycyjnych recepturach, ale także sięgamy do autorskich przepisów i odkrywamy przed Państwem nowe smaki z całego świata. Nasi mistrzowie serwują Państwu najdoskonalsze dzieła kulinarne, które zadowolą każde, nawet najbardziej wymagające podniebienia. Wieloletnie doświadczenie sprawia, że jesteśmy w stanie zaspokoić każdy gust. 

Pomimo coraz szerszego zasięgu, dbamy o najwyższą jakość przyrządzanych przez nas potraw oraz przekąsek i stale udoskonalmy sztukę kulinarną. Bo kochamy to, co robimy!

доверяют нам
Скрыть содержание
Этот веб-сайт использует куки.

По его просмотр вы принимаете наши Cookies политики, в соответствии с настройками браузера.

ОК, закройте